GKS
Robert staat met een mooi artikel in Het Ondernemersbelang – editie 4 2017
25 oktober 2017
kerstpakket actie
Kerstpakket actie 2017
7 december 2017
gratis WiFi netwerk en vertrouwelijke zaken

Het gebruik van een gratis WiFi netwerk en vertrouwelijke zaken.

Je kunt steeds vaker gebruik maken van een gratis WiFi netwerk, maar daar zit ook een keerzijde aan. Ja, het is gratis dus waarom zou je niet inloggen op een gratis wifi netwerk als je er gebruik van kunt maken. Gebruik echter nooit een gratis WiFi netwerk om belangrijke en vertrouwelijke zaken, zoals betalingen of het toesturen van een kopie van je paspoort, te regelen. Het kan namelijk zijn dat er iemand digitaal met je meekijkt die op dat moment op hetzelfde gratis WiFi netwerk is ingelogd.

Vertrouwelijk zaken niet regelen via een gratis WiFi netwerk

Ben je aan het solliciteren en willen ze een kopie van je paspoort? Hoe vaak heb jij die al zonder je BSN nummer onleesbaar te maken, gemaild naar recruiters? Er zijn hackers die er een sport van maken om alleen de digitale versies van paspoorten te onderscheppen om die gegevens vervolgens weer te verkopen. We kunnen het niet vaak genoeg vertellen. Zorg dat je vertrouwde zaken alleen regelt op je eigen vertrouwde en goed afgeschermde netwerk. En denk dan nog goed na welke vertrouwelijke gegevens je allemaal weggeeft via internet.

Maak een kopie van je paspoort digitaal onbruikbaar

Mocht je onverwachts toch een financiële transactie moeten uitvoeren terwijl je in een gratis WiFi netwerkzone bent, schakel dan je WiFi even uit en maak gebruik van je 3G of 4G abonnement. En wordt er gevraagd om een kopie van je paspoort, of je nou op dat moment bent ingelogd op een gratis wifi netwerk of niet. Zorg ervoor dat de kopie onbruikbaar is voor een hacker die hem onderschept.

Vermijden van gratis WiFi?

Nee, natuurlijk niet. Een gratis WiFi netwerk is geweldig om filmpjes en foto’s te delen met vrienden of om andere mobiele apps te gebruiken die je op dat moment belangrijk vindt. Maar mocht er dan iemand via dat netwerk met je meekijken, dan is dat niet zo erg, want het gaat tenslotte niet om vertrouwelijke zaken.

Wil je laten controleren of jouw zakelijke netwerk veilig is? Neem dan contact met ons op.